Kulturbelönade av Hälsinge Akademi 2022

Kulturgruppen Hälsinge Akademi delade ut sina kulturpriser för 2022 vid en ceremoni på Forngården i Delsbo den 13 juli 2022.

Årets stipendiat är spelmannen Theo Schön Dahlöf från Bollnäs. Theo är 14 år och den yngste stipendiat som belönats av Akademin. Han fick motta 15 000 kronor.

Theo är redan en förfaren spelman som studerat fiol sedan åttaårsåldern och med framgång deltagit i såväl orkesterverksamhet som i olika folkmusikgrupper. Akademin vill uppmuntra hans musikalisk öppenhet och nyfikenhet, men naturligtvis även för hans redan långt gångna musikerskap och skicklighet.

Tre välmeriterade men i sin gärning mycket olikartade kulturveteraner, samtliga med hemhörighet i Hudiksvalls kommun, belönades för sin gärning i landskapet med akademins hedersmedalj och diplom. De kulturbelönade 2022 är:

Konstnärsparet Christina och Dieter Kluge, Hudiksvall.

Musikaliska allkonstnären Thomas Allander, Delsbo

Christina Kluge är textilkonstnär och representerad med sin textilkonst på många ställen i landet, fått offentliga uppdrag, stipendier och många utmärkelser.

Hennes make Dieter Kluge, uppvuxen i Berlin, bearbetar ständigt sina krigsminnen i sin kost och återkommer i sina akvarellmålningar ofta till krigsupplevelserna. Han menar att barndomens intryck och upplevelser räcker och blir över för ett livslångt skapande, som fortgår – för dem bägge.

Thomas Allander är född i Enskede men har vitaliserat Hälsinglands kultur i ett halvt sekel. I dag är han välkänd låtskrivare, instrumentalist, upptecknare av visor, författare, kyrkobåtsentusiast – och sedan något år också gallerist i Dellenbygden.

Han är också riksbekant som ”Ukulelemannen” med ukulelen som sitt huvudinstrument och valspråket ”Ropen de skalla – uke åt alla!”

– Det är en glädje och stor ära för Hälsinge Akademi, säger akademins sekreterare Jonas Sima, att få belöna tre så framstående konstnärer som valt att skapa och främja kulturen här i Hälsingland.

Vid ceremonin på Delsbo forngård förärades de belönade också kulturgruppens senaste bokutgåvor, Hälsingeliv och Drömgångaren, jämte ett serigrafikblad av hälsingen och fantasimålare Hans Viksten. Thomas von Wachenfeldt, hövding i Akademin, och dess skattmästare Jens Ahlbom musicerade vackert, och de belönade tackade för utmärkelsen med tal och musik.

Årets pristagare: Christina Kluge, Dieter Kluge, Thomas Allander och Theo Schön Dahlöf.
Bild: Stina Eriksson/HT
Pristagare och akademi på Forsgården i Delsbo. Bild: Stina Eriksson/HT
Årets stipendiat spelmannen Theo Schön Dahlöf från Bollnäs tillsammans med Hälsinge akademis hövding Thomas von Wachenfeldt. Bild: Stina Eriksson/HT
Stipendiat Theo Schön Dahlöf. Bild: Inger Edvardsson.
Theo Schön Dahlöf tar ton. Bild: Inger Edvardsson.
Konstnärsparet Christina och Dieter Kluge, Hudiksvall.. Bild: Inger Edvardsson.
Musikaliska allkonstnären Thomas Allander, Delsbo Bild: Inger Edvardsson.
Akademins sekreterare Jonas Sima läser upp för motiveringen för hedersmedaljerade konstnärsparet Christina och Dieter Kluge, Hudiksvall.. Bild: Inger Edvardsson.
”Ukulelemannen” Thomas Allander underhåller. Bild: Inger Edvardsson.
Thomas von Wachenfeldt, hövding i Akademin, och dess skattmästare Jens Ahlbom musicerar för stipendiaten Theo Schön Dahlöf. Bild: Inger Edvardsson.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.