Succé för Filmfrossan i Hudik

Hälsinge Akademis lilla Filmfrossa på Hälsinglands Museum i Hudiksvall blev lyckad.

Nio av Jonas Simas hälsingefilmer, flera med anknytning till Glada Hudik, visades under två dagar den 19-20 november i museets hörsal, som snabbt fylldes. Arrangören fick till och med ställa in extra stolar. Publiken var lyhörd och intresserad och skapade god stämning med många lokalpatriotiska reaktioner.

– Det var riktigt roligt, tyckte också filmaren själv, som berättade anekdoter från inspelningarna före varje visning och svarade på frågor från Gunilla Kindstrand.

 – Jag blev faktiskt rörd några gånger under filmvisningarna, sammanfattar Gunilla programmet. Jag hade sett nästan alla filmer tidigare, men sammantaget blev det ett nytt och stort porträtt av detta förunderliga landskap. Jonas filmer speglar, via alla dessa färgstarka protagonister, tiden och världen ur aspekter som klass, ekonomi, kynnen, traditioner, populärkultur, natur, genus och så vidare. Jag förstod att det var fler än jag som tänkte så. Så många ville tacka efteråt. Det var skitkul.

Fint lagarbete också av alla akademiledamöter som bidrog till succén!

Jonas Sima berättar om inspelningen av filmen ”Inget jävla joll” för Gunilla Kindstrand och en road publik. Foto: Inger Edvardsson
Filmfrossan på Hälsinglands Museum i Glada Hudik inleddes med hälsingelåtar spelade av musikanterna Jens Ahlbom och Thomas von Wachenfeldt. Foto: Inger Edvardsson.
Filmaren Jonas Sima svarar på frågar om sina filmer i Filmfrossan som ställs av kulturjournalisten Gunilla Kindstrand. Foto: Inger Edvardsson.
Hälsinge Akademis Filmfrossa på Hälsinglands Museum i Hudiksvall. Foto: Inger Edvardsson.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.