Akademins belöningar 2016

Kulturgruppen Hälsinge Akademi har vid sitt årsmöte och sin högtidsdag på Avholmsberget i Delsbo fredag den 8 juli 2016, belönat följande personer: en stipendiat och tre hedersbelöningar.

Stipendiat 15 000 kr:
Maja Li Härdelin, konstnär, bördig från Delsbo.

Hedersbelönade:
Carl Erik Tottie, Hudiksvall, kulturprofil, jazzexpert, miljöförvaltare av Långvinds bruk.
Gerd Engberg, kulturentreprenör, teaterproducent, eldsjäl, Hudiksvall.
Åke Nätterö, lokalhistoriker och eldsjäl, Bjuråker.

Årets belönade av Hälsinge Akademi 2016: Från vänster Åke Nätterö, lokalhistoriker, Bjuråker, Carl Erik Tottie, föreläsare och jazzexpert, Njutånger, Gerd Engberg, kulturentreprenör, Hudiksvall, Maja Li Härdelin, konstnär och stipendiat.

Årets belönade av Hälsinge Akademi 2016: Från vänster Åke Nätterö, lokalhistoriker, Bjuråker, Carl Erik Tottie, föreläsare och jazzexpert, Njutånger, Gerd Engberg, kulturentreprenör, Hudiksvall, Maja Li Härdelin, konstnär och stipendiat. Foto: Inger Edvardsson

Hittills har under åren Hälsinge Akademi delat ut 35 stipendier till yngre konstnärer. Närmare 500 000 kr har kulturgruppen fördelat sedan 1989. 91 äldre kulturarbetare i landskapet har hedersbelönats under åren med Hälsinge Akademis medalj och konstdiplom.

Hälsinge Akademi på Avholmsberget i Bjuråker 8 juli 2016: Från vänster Thomas von Wachenfeldt, Jens Ahlbom, Claes Sundelin, Gunilla Kindstrand, Ola Granath, Leif Edling, Björn Ståbi, Jonas Sima.Foto: Inger Edvardsson

Hälsinge Akademi på Avholmsberget i Bjuråker 8 juli 2016: Från vänster Thomas von Wachenfeldt, Jens Ahlbom, Claes Sundelin, Gunilla Kindstrand, Ola Granath, Leif Edling, Björn Ståbi, Jonas Sima.Foto: Inger Edvardsson

Motiveringar för de belönade:

Hälsinge Akademis stipendium 2016 Maja Li Härdelin:

Vad är hembygd? Vad är tradition? Vad är Hälsingland? Maja Li Härdelin är uppvuxen i Delsbo och Leksand men bor i Malmö. Hon tillhör den namnkunniga spelmansklanen Härdelin och hennes konst har rottrådar till familjens tradition och erfarenheterna av att komma från landsbygden.

Med oräddhet och rå energi borrar hon nu i landskapets dolda utsagor genom utställningar och performancekonst. Hennes installation nyligen i Rättviks konsthall bar den laddade titeln ”Grusvägar och moppetrim”.

Förhoppningsvis når Maja Li Härdelins konstinstallationer också till Hälsinglands småstäder och byar i framtiden. Det är sådant vad landskapet behöver – och det är vad Hälsinge Akademi vill uppmuntra.

Hälsinge Akademis stipendiat Maja Li Härdelin gratuleras med check på 15 000 kr av ledamöterna Jonas Sima och Gunilla Kindstrand. Foto: Inger Edvardsson.

Hälsinge Akademis stipendiat Maja Li Härdelin gratuleras med check på 15 000 kr av ledamöterna Jonas Sima och Gunilla Kindstrand. Foto: Inger Edvardsson.

Hälsinge Akademis Kulturbelöning 2016 Carl Erik Tottie:

 Carl Erik Tottie är uppvuxen i Stockholm men tillbringade som barn många somrar hos sin morfar Erik Söderhjelm på Långvindsbruk. Det satte sina spår. Carl Erik har alltid haft ett brinnande intresse för kommunikation av olika slag. Tidigt blev han fängslad av den framväxande radions möjligheter.

Han blev en glad och engagerad radioamatör. Mellan 1961-1967 var han ordförande i SSA (Föreningen Sveriges Sändar Amatörer). Nu har han varit medlem där i mer än 65 år.

Många av oss som bor inom Radio Gävleborgs sändningsområde kommer ihåg en programserie på över 100 program producerade av en grupp radioamatörer: ”Totties Hotties”, där Carl Erik spelade skivor och berättade om sitt stora intresse för jazz. Han är kunnig på sina områden, påläst och fylld av underfundig humor. En riktig folkbildare.

När morfar Erik dog ärvde de tre barnbarnen bruket. Det var då fortfarande ett jord- och skogsbruk. Småningom blev Carl Erik direktör för Långvinds bruk. Som sådan har han drivit bruket och medverkat till stora förändringar.

På 1970-talet såg han till att renovera det lilla vackra kapellet som nu vårdas av Långvinds kapellförening. Herrgården säljs senare och han driver igenom den nödvändiga strukturella omvandlingen av det gamla skogsbruket. De unika värdefulla centrala delarna av bruksmiljön börjar uppmärksammas och åtgärder tas fram.

En särskild förening, Långvinds herrgårds kulturförening bidrar till utvecklingen av Herrgården som renoveras.

Carl Erik Totties starka personliga engagemang, att göra Långvind till en plats i tiden och samtidigt till ett minnesmärke över gångna tider, ger resultat. Café Bränneriet hittar sin form. Det unika Kolhuset rustas och blir till en samlingslokal som numera fylls av konserter, små festivaler och uppträdanden av olika slag.

Vid sidan av kärleken till Långvind, har Carl Erik Tottie närt ett livslångt och engagerat intresse för tidig jazzmusik.

En tidsbild: Hudik Big Band håller konsert i Kolhuset och framför ”A tribute to Glenn Miller” med Carl Erik som introduktör. Han berättar på sitt underfundiga vis om låtarna och sätter in Glenn Miller i sitt sammanhang. Succé!

”Totties Hotties” lever vidare. Fast i andra former. Med jämna mellanrum uppträder Carl Erik ”live” på Hälsinglands Museum. Det är välbesökta och mycket uppskattade ”Jazzimprovisationer”.

I sin gård i Enånger har Carl Erik en oslagbar samling av grammofonskivor. Över 8 000 stenkakor, vinyler och CD-skivor. När han byggde om sitt arkiv blev han tvungen att betongförstärka golvet.

Det här med gammeljazz är verkligen en tung historia! Vi i Hälsinge Akademi vill här och nu hedersbelöna Carl Erik Tottie för hans långa, framsynta och envisa insatser inom kulturens område i Hälsingland.

Ola Granath blåser en bluesig fanfar för hedersbelönade Carl Erik Tottie. Foto: Inger Edvardsson.

Ola Granath blåser en bluesig fanfar för hedersbelönade Carl Erik Tottie. Foto: Inger Edvardsson.

Hälsinge Akademis kulturbelöning 2016 Gerd Engberg:

 Gerd Engberg har länge profilerat sig som kulturentreprenör i Hudiksvall, och särskilt som teaterproducent. Men framför allt är hon en eldsjäl som fortfarande brinner. Vad bryr sig en eldsjäl om hinder så som pensionsålder, platt intet. För Gerd finns det inte på kartan att sluta verka för kulturen!

Egentligen lär hon ha tänkt sig en skådespelarbana. Men livet går som alla vet i kringelikrokar, och efter en tid på Forsa folkhögskola fick hon 1982 möjlighet att jobba med Hudiksvalls 400-årsjubileum. Hon fanns med överallt, idérik och entusiastisk. Det blev ett Guinnes-rekordlångt kaffebord (1007,34 m) mitt i gladaste Hudik, en stollig jubileumsfilm i TV och en jubileumsbok där hon själv pryder en helsida med en egen desajnad blomsterhatt och med en liten svensk flagga i munnen. Så visar man sin talang för marknadsföring!

Kultur har hon länge varit intresserad av, likaså av mode – en tid hade hon en boutique med fransk accent i Fiskarstaden. Men nu startade hon eget företag i kulturens tjänst och byggde nätverk med sina ”stödstrumpor”.

När Peter Oskarson hittade gamla Järnverket i Iggesund som teaterlada fann Gerd sitt succékoncept: kultur.jernverket blev också hennes verk. Hon startade som teaterproducent 2003 med att lägga ribban högt: Antigone med Sven Wollter. Kulturupplevelser av hög kvalitet var ambitionen. Och hon har inte sänkt ribban sedan dess.

I Jernverket har hon producerat bland annat Sagan om Iggesund med Carmina Burama, Mat & Gästabud i samverkan med Dramatens Romeo och Julia-kör och storsatsningen Ronja Rövardotter 2010, en föreställning som sågs av 4000 personer. Förra året slog hon till med Syndens näste med matupplevelser från Grillska gården på temat de sju dödssynderna.

Uppsättningarna i Jernverket har alltid byggts upp med professionella artister, men amatörer från bygden har också fått visa att de duger bra.

Till vissa föreställningar har Gerd dukat utsökta långbord för teatersupé, som nog lockat en del besökare mer än scenkonsten.

Allting är ett vågspel, är Gerds motto. Men eftersom hon har förmågan att få människor att göra det som de inte tänkt sig, har hon lyckats finansiera sina storsatsningar med stöd av de flesta företag i regionen.

Årets satsning på en musikalisk saga kring Peer Gynt har hon dock fått banta till ett konsertant evenemang av budgetskäl, påstår hon. Men hon lockar ändå med en föreställning i ny kostym, med landets nya operastjärna Rickard Söderberg och nyskriven musik av Hälsinge Akademis begåvade ledamot Thomas von Wachenfeldt. I ensemblen finns blockflöjtisten Kristine West med, hon som vår akademi tidigt belönat med ett stipendium.

Och nu belönar vi Gerd Engberg, som ser det som en livskvalitet att främja kulturen. Det gör ju vi också. Den kvalitén är värd en medalj, minst sagt.

Jonas Sima hyllar kulturentreprenören Gerd Engberg, Hudiksvall. Foto: Inger Edvardsson.

Jonas Sima hyllar kulturentreprenören Gerd Engberg, Hudiksvall. Foto: Inger Edvardsson.

Hälsinge Akademis kulturbelöning 2016 Åke Nätterö:

Åke Nätterö bär sitt namn efter Nätterön i Norra Dellen. Under mer än 40 år har han samlat bilder, texter, brev, berättelser om socknarna i Dellenbygden.

Med digitala dellenportalen.se har Åke skapat ett gigantiskt kollektivt minne för alla med koppling till bygden, till dess människor och händelser. Här bevaras, berikas och utvecklas Hälsinglands minnesskatt.

Hälsinge Akademi vill med sin hedersbelöning uppmärksamma en sällsamt kunnig och entusiasmerande hembygdsforskare och samlare som så generöst delat med sig av sina fynd och kunskaper.

Lokalhistorikern Åke Nätterö, Bhuråker, får akademins pris av Jens Ahlbom. Foto: Inger Edvardsson.

Lokalhistorikern Åke Nätterö, Bhuråker, får akademins pris av Jens Ahlbom. Foto: Inger Edvardsson.

 

 

 

Ceremonin avslutades med en spelmanshyllning till de belönade, av riksspelmannen Thomas von Wachenfeldt, ledamot av akademin, och spelmanskvinnan Tuva Härdelin, en gång akademins stipendiat och mor till årets stipendiat Maja Li. Foto: Inger Edvardsson.

Ceremonin avslutades med en spelmanshyllning till de belönade, av riksspelmannen Thomas von Wachenfeldt, ledamot av akademin, och spelmanskvinnan Tuva Härdelin, en gång akademins stipendiat och mor till årets stipendiat Maja Li. Foto: Inger Edvardsson.

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.