Stort intresse för Vikstenutställningen

Ett hundratal konstintresserade hade mött upp till invigningen av minnesutställningen över konstären hans Viksten.

Ett hundratal konstintresserade hade mött upp till invigningen av minnesutställningen över konstnären Hans Viksten på Hälsinglands Museum i Hudiksvall den 14 maj..

Vernissagen på minnesutställningen över fantasimålaren och poeten Hans Viksten, bördig från Färila i Hälsingland, ägde rum på Hälsinglands Museum i Hudiksvall lördag den 14 maj.

Konstnären Ola Granath inledde invigningen med en blues på tenorsax. Hälsinglands Museums curator Jöran Österman hälsade välkommen. Båda har haft ansvaret för utställningens utformning.

Invigningstal hölls av Olle Granath, f.d. chef för Moderna Museet och Nationalmuseum, samt sommarboende på Kråkön i Hudiksvalls skärgård. Han talade om Hans Viksten som konstnär och om hans tid som konstprofessor på Konsthögskolan, Mejan, i Stockholm.

Invigningen avslutades med att musikanten och musikforskaren Thomas von Wachenfeldt spelade hälsingelåten ”Laforsen” på fiol.

På utställningen, som är ett samarbete mellan Hälsinglands Museum och kulturgruppen Hälsinge Akademi, släpptes också konstboken Hans Viksten Drömgångaren, skriven och sammanställd av Jonas Sima och utgiven av Hälsinge Akademi Förlag.

Boken, som producerats i stället för en utställningskatalog, såldes i ett stort antal exemplar från ett bokbord på museet under vernissagedagen. Den kan beställas från Hälsinge Akademis Förlag genom redaktören Jonas Sima, tel. 08-80 73 73, eller per e-post jonas[at]sima.nu
PRIS 150 kr, exkl. porto.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.