Magiskt Akademijubileum

Det blev en magisk dag och afton när Hälsinge Akademi i det bästa av sommarväder firade sitt 25-årsjublileum fredagen den 12 juli och delade ut kulturgruppens ungdomsstipendium och kulturbelöningar. Ett 30-tal personer vimlade i samband med prisutdelningen utanför akademisekreteraren och grundarn Jonas Simas sjöbod i fiskeläget Hölick på Hornsladet, utanför Hudiksvall. Det var där allt en gång startade en gång med ett kamratgäng, förutom journalisten och filmaren Jonas Sima, författarna Anderz Harning och Sven O Bergkvist och målaren Bisse Thofelt.

En stipendiat fick ta emot 15 000 kr och fyra kulturbelönades med Akademins fina medalj och ett kulturdiplom. En av de prisbelönade, konstnären Elsie Tapper, 82 år, från Sandarne hade tyvärr insjuknat och kunde inte delta. Men övriga fick ta emot sina belöningar och andra gåvor av de närvarande akademiledamöterna.

Mycket uppmärkammad blev den unge stipendiaten, trollkarlen Jacob Leffler Ljungkvist från Bollnäs, som tackade för penningcheck och diplom med att ge en liten trolleriföreställning. Jacob är redan en styv artist med ett helt personligt och humoristiskt tilltal.

Därefter bjöd Akademin sig själva med gäster på jubilumssupé och i solnedgången över havet avslutade man med en folkloristisk jamsession, med riksspelmännen Björn Ståbi och Eiwor Kjellberg i spetsen för ett glatt musikantgäng.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.