Hälsinge Akademi minns Jon-Erik Öst

Spelmanslegenden Jon-Erik Öst var i många år Sveriges mest framträdande folkmusiker och komponerade över hundra folklåtar, den mest kända är ”Fiolen min”. Många av melodierna är så tekniskt avancerade att de flesta spelmän inte riktigt rått på dem och därför spelas Östs låtar sällan.

Hälsinge Akademi vill ändra på det förhållandet och upprätta Jon-Erik Östs position som ledande traditionsbärare med ett folkmusikprogram eller seminarium i Revylokalen Färila fredag den 8 mars 2013 kl 19.

I arrangemanget deltar flera ledande riksspelmän som Björn Ståbi, Bengan Janson, O´tôrgs Kaisa Abrahamsson, Eiwor Kjellberg, Lasse & Per-Olov Bertilsson, Thomas von Wachenfeldt och Isak Björklund. Samtliga väl hemmastadda i Jon-Eriks låtvärld. Det blir mycket musik, film och betraktelser kring Jon-Eriks Östs betydelse och gärning.

Hälsingland har alltid var ett framstående musiklandskap och särskilt ledande inom folkmusiken. Naturligtvis var Jon-Erik Öst hälsing, född i Bergsjö 1885, men modern flyttade med barnen efter några år till Hinsmyrbacken i Edsbyn där pojken växte upp under eländiga förhållanden i en lagård. Jon-Erik började spela gitarr och sedan fiol i 11-årsåldern. Hans läromästare var först Snickar-Ersker Olsson från Ovanåker, sedan Vingel-Anders, Hans ”Pajen” Wahlman, Tulpans Anders Olsson, Geting-Lasse och andra. Vid Hälsingestämman i Hudiksvall 1909 upptäcktes Jon-Eriks talang och han började resa runt i bygderna och spela upp till dans.

När han själv blivit mästerspelman kom Jon-Erik Öst att turnera några år i de amerikanska svenskbygderna med Blind-Pelle Selander och också att spela med Thore Härdelin d.ä., Myr-Hans Nilsson, Andreas Spik, sonen Eric och hustrun Ester Jonsdotter Öst. Öst blev en av de första estradspelmännen inom folkmusiken och en skapare av virtuosa låtar där han blandade traditionell folkton med konstmusik.

Han hedrades småningom till att vara Skansens egen spelman och blev en verklig folkidol som kom att gå i täten för den svenska spelmanstraditionen. Många av Jon-Erik Östs tolv barn förde hans musikarv vidare: Ivan Thelmé, Erik Öst, Anna Öst, Eddy Öst och Calle Öst, liksom av barnbarnet Maria Öst. Jon-Erik Öst gick ur tiden 8 januari 1968 och är begravd i Vilhelmina.

Ett svar på ”Hälsinge Akademi minns Jon-Erik Öst

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.