Viveka Sjögren ny på stubbe 10

Författaren, dramatikern och illustratören Viveka Sjögren, 46, bosatt i Delsbo, har valts in som ny ledamot i kulturgruppen Hälsinge Akademi. Där ersätter hon Östen Eriksson som lämnat kretsen. Viveka Sjögren blir nu den fjärde kvinnan på akademins tio ”stubbar”. Tidigare har också Lena Andersson och Nina Ericson ingått i gruppen.

– Det är på tiden att vår förening snart får en både jämställd och jämviktig laguppställning, säger Jonas Sima, akademins evinnerlige sekreterare (eller skrivare som funktionen kallas i kretsen).

Viveka Sjögren är mångsidigt kreativ och placerar samtidens stora frågor i en värld med omisskännliga drag av svensk landsbygd, ofta just Hälsingland. I barn- och ungdomsböcker, noveller, bilder och dramatik borrar hon sig orädd ner i urgamla föreställningar om manligt och kvinnligt som också idag styr så mycket av livet, inte minst i hemlandskapet.

Hon är en rikt begåvad konstnär som inte bara flyttar fram sina positioner på det nationella planet, utan också generöst delar med sig av sitt kunnande på hemmaplan, i egenproducerade skrivarläger och kurser för barn och ungdomar. Viveka Sjögren har tidigare (2011) fått Hälsinge Akademis hedersbelöning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.