Hälsinge Akademi belönar 2024

Hälsinge Akademi har fredagen den 12 juli, i samband med sitt årsmöte, vid en ceremoni på Fränö hembygdsgård i Forsa, belönat tre personer med ett stipendium och kulturbelöningar. Stipendiet gick till en ung och lovande musikant och kulturbelönade blev två verksamma kulturveteraner i landskapet. Båda har lokal anknytning.

De belönade är: John Bertell, 16-årig cellist från Hudiksvall, som fick Akademins stipendium på 15 000 kr. Kulturbelönade med Akademins förtjänstmedalj: Barbro Kernby, Hudiksvall, allt i allo för Arbetarteaterns ungdomsgrupp, samt Charlie Granberg, Ljusdal, grafittimålare och rockmusiker.

Hälsinge Akademi årsmöte på Fränö hembygdsgård i Forsa den 12 juli 2024

Hälsinge Akademis stipendium 2024 – John Bertell

Det finns två tydliga begåvningsreserver i Hälsingland, bandyspelare och musikanter. Den senare kategorin brukar mest bestå av folkmusiker, men där finns också jazzmusiker, sångare av olika sorter och ett mindre antal så kallat klassiska musiker. I synnerhet är mycket unga klassiska musikanter rätt sällsynta i vår tids popera.

Vi i Hälsinge Akademi är dock bra på att nosa upp sådana udda talanger. Nu har vi funnit John Bertell, snart 17 år, och redan en styv cellist med stora framtidsutsikter.

John kommer frän Hudiksvall och har fått musiken i blodet från sina fäder. Redan i sjuårsåldern började han spela piano ihop med sin far. När han sökte in till fiollinjen på Kulturskolan fick han veta att där var intagningskön två år. Då valde han att spela cello i stället under väntetiden. Men se, när han äntligen fick en plats på fiolkursen hade han redan hunnit fastna for cellospelet. Och tacksam är förstås musiklivet för detta val.

För närvarande studerar John på Musikkonservatoriet i Falun – en högskoleförberedande musikerutbildning – och bor därför inackorderad i staden. Han har på skolan studerat för cellisten Per Helders och ska snart få spela för en annan mycket duktig cellolärare. Han har också redan hunnit med att spela med symfoniorkester och stråkorkester. I Dalarnas orkesterförening har han till och med suttit in som solist i en Bachkonsert.

Självklart satsar unge John Bertell på en karriär som yrkesmusiker. Han spelar gärna verk av Bach och romantiska kompositörer från 1600-1900-talet. Men hans favorit bland tonsättare är faktiskt Claude Debussy. I augusti kommer han att uppträda som cellosolist i en cellosvit på den traditionella festivalen i Strömsbruk till minne av Jussi Björling. Det är någonting att se fram emot!

Hälsinge Akademi har glädjen att här ge kulturgruppens stipendium för 2024, 15 000 kronor, till en mycket ambitiös och lovande ung musiker. Dessutom är kanske cellon det allra vackraste musikinstrumentet — i varje fall det tonskönaste!

John Bertell – Hälsinge Akademis stipendiat 2024 – spelar Bach.

Hälsinge Akademis hedersbelöning 2024 – Barbro Kernby

I trettio år har Barbro Kernby gett två generationer unga skadespelare inträde till teaterns magiska värld. En värld där glädje, nyfikenhet och utmaning är ledorden. Föreställningarna av Arbetarteaterns ungdomsgrupp i Hudiksvall har med åren blivit åanga och applådtacken ännu fler.

Bakom kulissen har Barbro burit teaterproduktionens alla huvudroller: manusförfattare, regissör, scenograf, producent, kostymör, biljettförsäljare. Allt, och alltid oegennyttigt!

Hon är den person som ingjutit mod i skådespelarens sökande efter rollkaraktärens andetag och peppat sin ensemble att våga låta lusten övervinna premiärnervernas tvivel och oredor.

Att vara produktionens mittpunkt och samtidigt stå i bakgrunden är en scenkonst i sig. Engagerat, för att inte säga hängivet, har Barbro med oräkneliga ideella timmar drivit Arbetarteatern och därmed gett manga skadespelardrömmar en plats på scen!

Hälsinge Akademi vill med denna hedersbelöning visa Barbro vår uppskattning av hennes engagemang och möjliggöranden för barn och ungdomar att testa sina teaterambitioner.

Att främja är vår Akademis ledord – och att befrämja intresset för teater med alla dess områden, detta gör sannerligen Barbro Kernby med den äran.

Barbro Kernby kulturbelönas av Akademins Cia Olsson.

Hälsinge Akademis hedersbelöning 2024 – Charlie Granberg

Musikern och konstnären Charlie Granbergs vision är att förvandla Ljusdal till Sveriges största konstutställning. Bara den värd en kulturbelöning! Man kan säkert drunkna i argument mot att förverkliga den, men att inte naända fram är knappast ett misslyckande jämfört med att aldrig försöka. Man har satt spår.

Att ta det offentliga rummet i anspråk är att sticka ut hakan. Begreppet Street art andas provokation och frihet, men att måla stora väggmålningar på uppdrag kräver kanske en annan lyhördhet. Charlie Granbergs offentliga verk går i en realistisk stil där han far antändning för sin skicklighet och fantasi. Pelle Svanslös och Maja Gräddnos i Charlies version, på en vägg i centrala Uppsala, är två verkliga katter. Om än i jätteformat.

Tryggheten har han i sin skicklighet som illustratör, med bland annat en mängd skivomslag bakom sig. Några med egna bandet Hellsingland Underground. Står han inte uppflugen pả en skylift framför en brandägg någonstans i Sverige, så står han kanske med en elgitarr om halsen på en festivalscen i Tyskland. Med samma passion.

Få företeelser lockar till så konträra synpunkter som offentlig konst. Men konst kan också skapa gemenskap. Som Charlies porträtt av musikern och låtskrivaren Lars Erik ”Pekis” Jonsson på en vägg i Färila. Ett verk som inte bara Färilaborna tagit till sina hjärtan, men som just där kanske skapar en känsla av vi.

Det är stort. Inte bara till formatet.

Charlie Granberg kunde tyvärr inte närvara in person och fick därför representeras av en ikon, som här hålls upp av Akademins Jens Ahlbom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.