Akademins belöningar 2015

Stipendiat och hedersbelönade 2015

Stipendiat, hedersbelönade och vinnare i Hälsinge akademis skrivartävling 2015: Robert Damberg, Daven Xu, Margareta Larsson, Kerstin Svevar, Solina Lujinovic-Magnusson samt Charles Liljedahl. Foto. Inger Edvardsson.

Hälsinge Akademi har vid sitt årsmöte och sin högtidsdag på Bergsjögården i Bergsjö, fredagen den 13 juli 2015, belönat följande personer: en stipendiat och fyra hedersbelöningar.

Stipendiat 15 000 kr:

Robert Damberg, musikant, Njutånger

Hedersbelönade:

Daven Xu, konstnär, Vallvik
Margareta Larsson, främjare av linväverikulturen och linspinneriet i Forsa
Charles Liljedahl, körledare och kantor, Bergsjö
Kerstin Svevar, författare och skrivarlärare, Bollnäs

Pristagare i Hälsinge Akademis skrivartävling för ungdom 15-20 år, 2015

Första pris:

Solina Lujinovic-Magnusson, Kilafors,3 000 kronor

Delat pris, vardera 1 500 kr:

Lisa Nordahl, Bergvik
Elisabeth Sundin, Delsbo
Naba al Hajiyeh, Edsbyn

Hittills har under åren Hälsinge Akademi delat ut 35 stipendier till yngre konstnärer. Närmare 500 000 kr har kulturgruppen fördelat. 87 äldre kulturarbetare i landskapet har hedersbelönats med Hälsinge Akademis medalj och konstdiplom.

Motiveringen till årets stipendiat lyder: ”Hälsingland kan med fog anses vara ett av de mest framträdande landskapen idag inom det svenska folkmusikfältet – såväl ur ett traditionsbevarande hänseende, som ett mer progressivt.

Årets stipendiat Robert Damberg är väl förankrad i både då- och nutid, och förvaltar framförallt den omisskännliga hälsingska ”folkrocken” – låt oss kalla den det – som har sitt ursprung i 1970-talets progressiva musikmiljö. Alltså en blandning av upptäckarlusta och nostalgiska tillbakablickar som binds samman med obändig spelglädje, vilket tagit sig uttryck i ensembler som Iggesundsgänget och Agö fyr, och vidare via Östen mä’ resten till Perssons Pack och Engmans kapell.

Robert Damberg förkroppsligar inte bara rent musikaliskt till fullo denna subgenre inom den hälsingska folkmusiktraditionen. Han är också en i det närmaste arketypisk representant för den hälsingske spelmannen, där grovkornig burlesk plötsligt och otvunget kan skifta till vackert vemod och drömmar om skir försommargrönska och skogars dolska salar.

Det som här något svepande beskrivits vill vi gärna betrakta som specifikt hälsingskt. Kanske är det därför som årets stipendiat blivit en välkänd och mycket uppskattad musikant bland hälsingar runt om i vårt landskap.

Med ett musikanteri som avslöjar ett synnerligen gott kunnande inom såväl traditionell svensk folkmusik, som svensk vistradition i allmänhet, men hälsingsk i synnerhet, är det med glädje Hälsinge Akademi ser Robert Damberg som vår kulturstipendiat 2015.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.