Hälsinge Akademi har haft en egen bokutgivning nästan ända sedan starten i slutet av 1980-talet. Hittills har akademin publicerat sex antologier, alla med själsklar koppling till landskapet Hälsingland.
Böcker utgivna av Hälsinge Akademi:
Hemma i Hälsingland (1991), red. Jonas Sima. Akademins första antologi med bidrag av skådespelaren Peter Stormare, TV-producenten Olle Häger, målaren Mårten Andersson, filmaren och journalisten Jonas Sima, målaren Bisse Thofelt, författaren Sven O Bergkvist, författaren Karl Rune Nordkvist, författaren Sven Viksten, riksspelman Walter Ramsby och författaren och journalisten Anderz Harning.
Min bild av Hälsingland: en ny kärleksförklaring (1993), red. Olle Häger. Akademiledamöterna Olle Häger, Lena Andersson, Mårten Andersson, Sven O Bergkvist, Wille Grindsäter, Anderz Harning, Karl Rune Nordkvist, Walter Ramsbu, Jonas Sima, Peter Stormare och Bisse Thofeldt förklarar var och en på sitt sätt sin kärlek till landskapet.
Dra åt Hälsingland: vägen till våra vattenhål, hemliga hus, smultronställen och andra populära platser (1998), red. Jonas Sima. Uppgiften var att berätta någonting om Hälsingland som gjorde människor intresserade och berörda och fick dem att ge sig iväg på utflykter med boken i hand. Flera av bidragen i akademins uppsatstävling för gymnasiet hittade in i boken och den vinnande dikten ”Mina ögonstenar” fick bli slutpunkt.
Här är platsen: hemskheter och härligheter i Hälsingland (2006), red. Jonas Sima. Akademins fjärde bok är en blandning av spännande och överraskande berättelser och bilder om tid och rum i Hälsingland. Här finns såväl historiska uppsatser som aktuella betraktelser, litterära texter, roliga texter, skrönor och till och med en sång med noter. Boken är frikostig inte minst med fotografier och gruppens bildkonstnärer deltar.
Kalas-praktika (2009), red. Gunilla Kindstrand. I Hälsingland finns alltid anledning att komma samman och ha det festligt. För att med andra, vänner och bekanta, uppleva de ljusa underbara sommarnätterna. För att gemensamt uthärda de mörka vintrarna. För att tillsammans njuta av det som skogen, åkern och havet ger. Därför är lusten till kalas upprinnelsen till denna lilla praktika.
Hälsingeliv (2014), red. Jonas Sima och Claes Sundelin. Vad är ett hälsingeliv? Säkert finns det hur många som helst. Det kan vara den gamla pigan som anklagas för att kunna flyga i himlen och därför måste plågas tills hon erkänner sig vara häxa. Eller en niding som sitter häktad efter att ha jagats för mord han kanske inte begått. Eller flickan som gömmer sig med sin lillebror på vinden för en dråpare som hugger med yxa i ytterdörren. Och…ja, hemligheter, hemskheter och – härligheter. I denna bok berättar ett antal hälsingeförfattare och skribenter inspirerande om allt detta – och mycket annat.
Drömgångaren (2016), red. Jonas Sima. Magin var aldrig långt borta när Hans Viksten målade, tecknade eller skrev poesi. Allting var vittring och formler, ting och tecken hos denne märkliga konstnär. Hustrun Desy Kallberg blev en beskyddande ängel för Hans, som hon räddade från alkoholdemonerna till ett nytt liv och tillbaka till konsten. För Hans blev Desy hans promotor och livskamrat. Tillsammans ett häftigt par som flög i sin egen livscirkel. Det skriver Jonas Sima om fantasimålaren, poeten och musikanten Hans Viksten i den fängslande Sagan Hans och Desy.
Sima Story (2020), Jonas Sima & Kerstin Sima. Alla släkter har en historia, men inte alla försöker berätta hur det egentligen var. Vi har många starka ögonvittnen, inte minst från Hedda Widegrens minnesberättelse. I vår släkt är det en skrivkunnig lantmätare, Adolph Sima, som sticker ut ur släkttavlan. Han gör en märkvärdig klassresa och blir ”allärd”, men utan sin Julia hade livet i Ljusdal och utvandringen på 1920-talet till Tyskland och Leipzig aldrig lyckats så väl. Men också på sidogrenen – eller Hamsten-linjen – finns många intressanta personer. Vi har träffat, talat med och intervjuat många släktingar på alla grenar och kvistar. Läst i kyrkböcker, brev och dokument, samlat fotografier – boken är försedd med över 200 bilder. Flera familjemedlemmar har tecknat ner egna berättelser om förr och nu. Vi lovar spännande läsning. Vår historia är helt unik. Vi tror också att boken kan beröra och väcka intresse utanför den traditionella släktkrönikans ramar.