Hälsinge Akademi belönar kulturarbetare

Folkmusik, arkitektur, konst och revy var i fokus när kulturgruppen Hälsinge Akademi den 12 juli 2019 delade ut sina årliga kulturbelöningar. Evenemanget ägde rum i föreningen Konstkrafts utställningslokal – en gammal turbinhall – i Ljusne utanför Söderhamn.

Utöver tre kulturbelöningar till tre kulturveteraner som gjort betydande insatser i landskapet, delades också akademins stipendium ut till en ung kulturutövare med hälsingerötter. Kulturarbetarna prisades med akademins hedersmedalj och ett diplom, medan stipendiaten fick motta 15 000 kronor.

Hälsinge Akademins hövding Claes Sundelin hälsar alla välkomna till prisutdelningen i Konstkraft utställningslokal i Ljusne 2919. Akademins spelmän är Jens Ahlbom och Ola Granath. Gunilla Kindstrand övervakar ceremonin.
Foto: Jonas Sima

Årets kulturveteraner var arkitekten och konstbyggaren Tony Björklund, Hudiksvall, skulptören och konstnärliga projektledaren Ragnhild Sandelius Brodow, Marmaverken, och Lennart Sydh, Hudiksvall, producent och eldsjäl bakom Iggesundsrevyn.

Årets stipendiat heter Jesse Ljung, Delsbo, violinist och spelman med fler talanger. Bland annat är han redan i unga år (26) ordförande i Hälsinglands Spelmansförbund, kommunalpolitiker för Centerpartiet, fiollärare, storsamlare och upptecknare av äldre folkmusik, särskilt från traditionsbärande spelmän i Nordanstig.

Akademins stipendiat 2019, Jesse Ljung, Delsbo, får prismotiveringen uppläst av Lars Ilshammar. Foto: Jonas Sima.

– Det känns fantastiskt och är en stor heder, sade Jesse Ljung vid prisceremonin. Det här är ett bevis på att jag gjort något med alla de timmar jag lagt ner på musiken.

Jesse Ljung drivs av en stor kärlek till folkmusiken och allmogekulturen i Hälsingland och han tycker att intresset för svensk folkmusik inte alls är på nedgång.

– Återväxten på musiker i vårt landskap är god. Studiecirklarna är fullsatta och spelmanstämmorna lockar mycket folk. Folkmusiken har funnits i över 250 år, och den kommer att finnas kvar minst lika länge.

Kulturbelönade Tony Björklund tog förvånad men glad emot sin medalj:

– Jag kan inte förstå att jag blivit utsedd. Jag som har varit så motarbetad i Hudiksvalls kommun och som skrivit så många provocerande debattinlägg i lokalpressen!

Arkitekten och konstbyggaren Tony Björklund, Hudiksvall, belönas. Foto: Jonas Sima.

Han tackade för utmärkelsen med ett långt tal. Uppsalabördiga Ragnhild Sandelius Brodow var också glad över sin medalj:

– Det känns varmt och fint att få det här priset. Jag tycker att det har varit lätt att komma in i livet i Hälsingland eftersom folk här är så öppna och nyfikna, förklarade hon.

Skulptören och konstproducenten Ragnhild Sandelius Brodow, Marmaverken, belönad med medalj och diplom. Foto: Jonas Sima.

Mest upprymd var kanske Iggesundsrevyns motor Lennart Sydh, som stolt och skrattande gärna berättade om Iggesundsrevyns många publika framgångar, inte minst i nationella revytävlingar. Sydh är en allt-i-allo i sitt revysällskap och syns både bakom och på scenen.

Producenten Lennart Sydh, Hudiksvall, eldsjäl bakom Iggesundsrevyn belönas. Foto: Jonas Sima.

– Jag tror jag varit med om samtliga våra föreställningar, säkert många hundra. Och de är alltid roliga!

Under prisceremonin underhöll Hälsinge Akademis ledamöter Jens Ahlbom på luta, och Ola Granath på tenorsaxofon. Dessutom kunde pristagarna med medföljare och deltagare njuta av Konstkrafts pågående konstsalong i industrilokalen.

De kulturbelönade 2019 med Hälsingeakademins ledamöter. Fr.v. Gunilla Kindstrand, Jesse Ljung, Jens Ahlbom, Ragnhild Sandelius Brodow, Kennart Sydh, Tony Björklund, Claes Sundelin, Jonas Sima, Lars Ilshammar, AnnCaroline Breig, Ola Granath. Foto: Inger Edvardsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.